|
ศักยภาพการตลาดและการผลิตผักปลอดภัยจากสารพิษเพื่อตลาดนักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศ จังหวัดสุราษฎร์ธานี The Potential of Marketing and Producing Pesticide - Safe Vegetables for Foreign Tourists in Surat Thani Province,Thailand
|
สุทธิจิตต์ เชิงทอง, สาขาวิชาวิทยาการจัดการ คณะเทคโนโลยีและการจัดการ, มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ เขตการ สุชาติ เชิงทอง, สาขาวิชาผลิตกรรมชีวภาพ คณะเทคโนโลยีและการจัดการ,มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ เขตการศ
Suthijit Choengthong, Department of Management Sciences, Prince of Songkla University, Suratthani Cam Suchart Choengthong, Faculty of Technology and Management, Prince of Songkla University, Suratthani C |
Abstract
The research aimed to 1) investigate the intentions and behaviors of foreign tourists toward
purchasing pesticide-safe vegetables and their influencing factors, and to 2) determine the preferred
vegetables of these customers, as well as to 3) identify the production potential for growing such
vegetables in Surat Thani province, southern Thailand. The method of data collection was personal
interviews with 200 foreign tourists, with which data was collected on personal, attitudinal, behavioral and
preference rankings of pesticide-safe vegetables. Secondary data was obtained through government and
library sources, and using both sets of data, the production potential of preferred vegetables was
descriptively analyzed to identify vegetable varieties which have potential to be grown in Suratthani. The
results revealed that more than 33% of the respondents replied they would definitely purchase pesticidesafe
vegetables, with a medium to good attitude on consuming pesticide-safe vegetables. The preference
ranking showed the top five most popular vegetables to be tomatoes, onion, broccoli, cucumber and sweet
corn, accordingly. After production potential screening, it was suggested that tomatoes, broccoli, cucumber
and sweet corn would offer the best chance of successful production. Chi-square tests indicated that age
and consumer concern about the risk of pesticide residues in vegetables significantly influenced the
intention to buy pesticide-safe vegetables.
Keywords : foreign tourists, consumer behaviors, pesticide-safe vegetables,
Surat Thani province, preferred vegetables
บทคัดย่อ
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) สำรวจลักษณะความต้องการและพฤติกรรมของนักท่องเที่ยวชาว
ต่างประเทศเกี่ยวกับการบริโภคผักปลอดภัยจากสารพิษ และปัจจัยที่กำหนดพฤติกรรมดังกล่าว และ 2) ศึกษา
ชนิดของผักที่ต้องการ ตลอดจน 3) ความเป็นไปได้ในการผลิตในจังหวัดสุราษฎร์ธานี โดยรวบรวมข้อมูลจากการ
สัมภาษณ์นักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศจำนวน 200 คน และข้อมูลทุติยภูมิด้านปัจจัยทางกายภาพของพื้นที่ โดย
ข้อมูลที่ได้จะถูกวิเคราะห์โดยใช้สถิติเชิงพรรณนาเพื่อหาชนิดผักที่นักท่องเที่ยวนิยมบริโภค ตลอดจนการวิเคราะห์
ปัจจัยทางกายภาพเพื่อหาศักยภาพการผลิตผักเหล่านั้น ผลการวิจัยพบว่านักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศที่ตอบ
แบบสอบถามมากกว่าร้อยละ 33 ให้การยอมรับผักปลอดภัยจากสารพิษ โดยระบุว่าจะซื้อผักปลอดภัยจากสารพิษ
อย่างแน่นอน โดยมีทัศนคติในระดับปานกลางค่อนข้างไปทางดี ส่วนลำดับชนิดผักที่ต้องการ ได้แก่ มะเขือเทศ,
หอมหัวใหญ่, บรอคโคลี, แตงกวา และข้าวโพดหวาน ตามลำดับ จากการวิเคราะห์ศักยภาพการผลิตโดย
อาศัยปัจจัยทางกายภาพ พบว่า มะเขือเทศ บรอคโคลี แตงกวา และข้าวโพดหวาน เป็นผักที่มีศักยภาพการผลิต
โดยปัจจัยที่มีผลต่อความต้องการบริโภคผักปลอดภัยจากสารพิษอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ คือ อายุและความกังวล
ด้านสารตกค้างในผัก
คำสำคัญ : จังหวัดสุราษฎร์ธานี, ชนิดผักที่ต้องการ, นักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศ, ผักปลอดภัยจากสารพิษ,
พฤติกรรมผู้บริโภค
|
|
|
|
| | | | | | | |
Songklanakarin: E-Journal of Social Sciences & Humanities. ISSN: 0859-1113 *บทความทุกเรื่องจะได้รับการตรวจสอบความถูกต้องทางวิชาการโดยผู้ทรงคุณวุฒิ *ข้อความและบทความในวารสารสงขลานครินทร์เป็นแนวคิดของผู้เขียน มิใช่เป็นความคิดเห็นของคณะผู้จัดทำและมิใช่ความรับผิดชอบของมหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ *กองบรรณาธิการไม่สงวนลิขสิทธิ์การคัดลอก แต่ให้อ้างอิงแสดงที่มา *All articles submitted for publication will be assessed by a group of distinguished reviewers. *The university and the editorial board claim no responsibility for the contents or views expressed by the authors of individual articles. *Copying is allowed freely, provided acknowledgement is made thereof.
© since 1994. All rights reserved by Prince of Songkla University, Thailand จำนวนผู้เยี่ยมชม
ตั้งแต่วันที่ 1 พฤศจิกายน 2548
|
|