เชิงทอง, ., เชิงทอง, ., Choengthong, <., & Choengthong, S. (2007, December 20). ศักยภาพการตลาดและการผลิตผักปลอดภัยจากสารพิษเพื่อตลาดนักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศ จังหวัดสุราษฎร์ธานี
The Potential of Marketing and Producing Pesticide - Safe Vegetables for Foreign Tourists in Surat Thani Province,Thailand. Songklanakarin : E-Journal of Social Sciences & Humanities [Online], 13(3). Available: https://kaekae.oas.psu.ac.th/ojs/psuhsej/viewarticle.php?id=456.

ศักยภาพการตลาดและการผลิตผักปลอดภัยจากสารพิษเพื่อตลาดนักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศ จังหวัดสุราษฎร์ธานี
The Potential of Marketing and Producing Pesticide - Safe Vegetables for Foreign Tourists in Surat Thani Province,Thailand

สุทธิจิตต์ เชิงทอง, สาขาวิชาวิทยาการจัดการ คณะเทคโนโลยีและการจัดการ, มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ เขตการ
สุชาติ เชิงทอง, สาขาวิชาผลิตกรรมชีวภาพ คณะเทคโนโลยีและการจัดการ,มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ เขตการศ

Suthijit Choengthong, Department of Management Sciences, Prince of Songkla University, Suratthani Cam
Suchart Choengthong, Faculty of Technology and Management, Prince of Songkla University, Suratthani C

Abstract

The research aimed to 1) investigate the intentions and behaviors of foreign tourists toward purchasing pesticide-safe vegetables and their influencing factors, and to 2) determine the preferred vegetables of these customers, as well as to 3) identify the production potential for growing such vegetables in Surat Thani province, southern Thailand. The method of data collection was personal interviews with 200 foreign tourists, with which data was collected on personal, attitudinal, behavioral and preference rankings of pesticide-safe vegetables. Secondary data was obtained through government and library sources, and using both sets of data, the production potential of preferred vegetables was descriptively analyzed to identify vegetable varieties which have potential to be grown in Suratthani. The results revealed that more than 33% of the respondents replied they would definitely purchase pesticidesafe vegetables, with a medium to good attitude on consuming pesticide-safe vegetables. The preference ranking showed the top five most popular vegetables to be tomatoes, onion, broccoli, cucumber and sweet corn, accordingly. After production potential screening, it was suggested that tomatoes, broccoli, cucumber and sweet corn would offer the best chance of successful production. Chi-square tests indicated that age and consumer concern about the risk of pesticide residues in vegetables significantly influenced the intention to buy pesticide-safe vegetables.

Keywords : foreign tourists, consumer behaviors, pesticide-safe vegetables, Surat Thani province, preferred vegetables

บทคัดย่อ
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) สำรวจลักษณะความต้องการและพฤติกรรมของนักท่องเที่ยวชาว ต่างประเทศเกี่ยวกับการบริโภคผักปลอดภัยจากสารพิษ และปัจจัยที่กำหนดพฤติกรรมดังกล่าว และ 2) ศึกษา ชนิดของผักที่ต้องการ ตลอดจน 3) ความเป็นไปได้ในการผลิตในจังหวัดสุราษฎร์ธานี โดยรวบรวมข้อมูลจากการ สัมภาษณ์นักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศจำนวน 200 คน และข้อมูลทุติยภูมิด้านปัจจัยทางกายภาพของพื้นที่ โดย ข้อมูลที่ได้จะถูกวิเคราะห์โดยใช้สถิติเชิงพรรณนาเพื่อหาชนิดผักที่นักท่องเที่ยวนิยมบริโภค ตลอดจนการวิเคราะห์ ปัจจัยทางกายภาพเพื่อหาศักยภาพการผลิตผักเหล่านั้น ผลการวิจัยพบว่านักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศที่ตอบ แบบสอบถามมากกว่าร้อยละ 33 ให้การยอมรับผักปลอดภัยจากสารพิษ โดยระบุว่าจะซื้อผักปลอดภัยจากสารพิษ อย่างแน่นอน โดยมีทัศนคติในระดับปานกลางค่อนข้างไปทางดี ส่วนลำดับชนิดผักที่ต้องการ ได้แก่ มะเขือเทศ, หอมหัวใหญ่, บรอคโคลี, แตงกวา และข้าวโพดหวาน ตามลำดับ จากการวิเคราะห์ศักยภาพการผลิตโดย อาศัยปัจจัยทางกายภาพ พบว่า มะเขือเทศ บรอคโคลี แตงกวา และข้าวโพดหวาน เป็นผักที่มีศักยภาพการผลิต โดยปัจจัยที่มีผลต่อความต้องการบริโภคผักปลอดภัยจากสารพิษอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ คือ อายุและความกังวล ด้านสารตกค้างในผัก

คำสำคัญ : จังหวัดสุราษฎร์ธานี, ชนิดผักที่ต้องการ, นักท่องเที่ยวชาวต่างประเทศ, ผักปลอดภัยจากสารพิษ, พฤติกรรมผู้บริโภค

Full Text: PDF




Copyright for articles published in this journal is retained by the authors, with first publication rights granted to the journal. By virtue of their appearance in this open access journal, articles are free to use, with proper attribution, in educational and other non-commercial settings.

Original article at: https://kaekae.oas.psu.ac.th/ojs/psuhsej/viewarticle.php?id=456