เอื้อจิระพงษ์พันธ์, ., ศรีเสริมโภค, ., วิริยะภูรี, ., Aujirapongpan, <., Srisermpork, K., & Viriyapuree, V. (2008, June 25). การพัฒนาบุคลากรกับผลการดำเนินงานของธุรกิจในอุตสาหกรรมอาหารทะเลแช่แข็ง
Human Resource Development and Organizational Performance of Frozen Seafood Companies. Songklanakarin : E-Journal of Social Sciences & Humanities [Online], 14(1). Available: https://kaekae.oas.psu.ac.th/ojs/psuhsej/viewarticle.php?id=507.

การพัฒนาบุคลากรกับผลการดำเนินงานของธุรกิจในอุตสาหกรรมอาหารทะเลแช่แข็ง
Human Resource Development and Organizational Performance of Frozen Seafood Companies

สมนึก เอื้อจิระพงษ์พันธ์, สำนักวิชาการจัดการ มหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์
เกริกเกียรติ ศรีเสริมโภค, บริษัท โกลบัล คอนเซิร์น จำกัด
วิยะดา วิริยะภูรี, โครงการหลักสูตรบัณฑิตศึกษาทางการจัดการ มหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์

Somnuk Aujirapongpan, School of Management, Walailak University
Kreakkiet Srisermpork, Global Concerns Companies Limited
Viyada Viriyapuree, Graduate Program in Management Study, Walailak University

Abstract

The objective of this study is to investigate the factors affecting human resource development and the relationship between human resource development and performance. This study classifies results into two categories: organizational result and human resource result. The findings can be used as a guideline to develop human resources in frozen seafood companies listed in The Stock Exchange and can be adapted for use in other business in order to increase their effectiveness. Data were collected from 1995-2004 annual reports of eight listed frozen seafood companies and from indepth interviews with the heads of the human resource development of eight companies. The result shows that all companies put emphasis on human resource development. Human resources are recognized to be an important factor to help develop their organizations. The relationship between human resource development and operation outcome reveals that only cost of production has negative relationship with return on investment. On the other hand, human resource development result has no correlation with return on investment. Furthermore, the research suggests that human resource development expenses and number of human resources involving in development are key factors to human resource development success.

Keywords: human resource development, organizational performance, frozen seafood company

บทคัดย่อ
การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการพัฒนาบุคลากร และความสัมพันธ์ ระหว่างผลจากการพัฒนาบุคลากรกับผลการดำเนินงาน โดยแบ่งผลการศึกษาออกเป็น 2 ด้าน คือ ผลต่อองค์กร และผลต่อบุคลากร เพื่อใช้เป็นแนวทางการพัฒนาบุคลากรของธุรกิจในอุตสาหกรรมอาหารทะเลแช่แข็งที่จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์และนำไปปรับใช้กับการพัฒนาบุคลากรในธุรกิจอื่น ๆ ให้มีประสิทธิภาพยิ่งขึ้น โดยเก็บรวบรวมข้อมูลจากรายงานประจำปี งบการเงินตั้งแต่ปี 2538-2547 และสัมภาษณ์เชิงลึกกับผู้บริหารฝ่ายทรัพยากรมนุษย์ของบริษัทที่ประกอบธุรกิจอาหารทะเลแช่แข็งและจดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์จำนวน 8 บริษัท ผลการศึกษาพบว่า ประชากรที่ทำการศึกษาได้ให้ความสำคัญกับการพัฒนาบุคลากร เนื่องจากบุคลากรถือเป็นทรัพยากรที่สำคัญขององค์กร ซึ่งช่วยพัฒนาองค์กรให้ก้าวหน้ายิ่งขึ้น และจากผลการศึกษาด้านความสัมพันธ์ระหว่างผลจากการพัฒนาบุคลากรกับผลการดำเนินงาน พบว่า ผลต่อองค์กร มีเพียงผลด้านต้นทุนการผลิตเพียงด้านเดียวที่มีความสัมพันธ์ในทิศทางตรงกันข้ามกับผลตอบแทนจากการลงทุน ในขณะที่ผลต่อบุคลากรทุกด้านไม่มีความสัมพันธ์กับผลตอบแทนจากการลงทุน นอกจากนี้ ยังพบว่า ค่าใช้จ่ายด้านการพัฒนาบุคลากรและจำนวนบุคลากรที่เข้ารับการพัฒนาเป็นปัจจัยสนับสนุนให้การพัฒนาบุคลากรประสบความสำเร็จ

คำสำคัญ: การพัฒนาบุคลากร, บริษัทอาหารทะเลแช่แข็ง, ผลการดำเนินงานองค์กร

Full Text: PDF




Copyright for articles published in this journal is retained by the authors, with first publication rights granted to the journal. By virtue of their appearance in this open access journal, articles are free to use, with proper attribution, in educational and other non-commercial settings.

Original article at: https://kaekae.oas.psu.ac.th/ojs/psuhsej/viewarticle.php?id=507